Ik ben Monique Pots. Als zelfstandig ondernemer werkte ik jarenlang als commerciële binnendienst voor uiteenlopende bedrijven. Werk dat ik met veel plezier heb gedaan en nog steeds doe. Toch voelde ik een steeds sterkere drang om me op een andere manier in te zetten voor de medemens. In welke vorm, dat wist ik nog niet. Eerst volgde ik twee jaar een opleiding tot psycho-energetisch therapeut. Maar wat mijn leven voorgoed veranderde, was het interview dat ik las in Happinez met Madeleine Wulff (InSpel). Haar verhaal sprak me enorm aan en na een introductie-avond schreef ik me in voor de basisopleiding tot contactclown.
Tot op de dag van vandaag ben ik blij dat ik die stap heb gezet. Het is de mooiste opleiding die ik ooit heb gedaan. Ik leerde er om me open te stellen. Ik leerde emoties er te laten zijn en in beweging te brengen. Door spel en in verbinding met de ander gebeurt er zoveel. Ik vind het fantastisch de ander echt te zien en te laten voelen dat ik volledig beschikbaar ben voor hem of haar. Het is een wisselwerking waar ik zelf ook veel voor terugkrijg. Tijdens het clownen maakt mijn hart dansjes en sprongetjes en roept mijn hele lijf "ja, ja, ja, hiervoor ben ik op aarde!".
In 2017/2018 heb ik de opleiding tot contactclown gevolgd bij InSpel. Daar ontwikkelde ik mijn vermogen en vaardigheden om in respectvol contact te gaan met de dementerende, verstandelijk beperkte en jonge medemens. Zodat deze zich veilig voelt en volledig gezien.
Zelfkennis is de basis voor het werken als contactclown. Als contactclown leer je daarom hoe je op speelse wijze sturing kunt geven aan je eigen emoties. Tegelijk leer je hoe je op clowneske wijze onbevangen kunt inspelen op emoties van de ander. Tijdens de opleiding volg je meerdere stages waarbij je gecoacht wordt in het spel met dementerenden in een verpleeghuis, met verstandelijk beperkten in een instelling en met kinderen van twee tot twaalf jaar in een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang.
Na de basisopleiding tot contactclown koos ik mijn specialisatie: spelen met mensen met een verstandelijke beperking en zieke kinderen. Door deze specialisatie werd ik gecertificeerd als Dichterbij-Clown.
Ik leerde al jong dwarsfluit spelen, maar de echte klik met mijn instrument kwam pas toen ik de vervolgopleiding Clown en Muziek volgde in 2019. Daar leerde ik niet alleen om mijn eigen emoties te uiten via de muziek, maar ook om een melodie te laten ontstaan die past bij degene met wie ik speel.
Het is mooi om te zien hoe mensen zich laten meevoeren op de tonen van de dwarsfluit die soms lieflijk, soms vrolijk en dan weer speels kunnen zijn. Muziek is een prachtig middel om de verbinding met de ander tot stand te brengen, het raakt iets diep van binnen en kan iemand terug brengen vanuit afwezigheid. Soms nodigt mijn melodie uit tot een dansje of verschijnt er ineens een vreugdevolle blik.
Vanuit een diep verlangen om troost te kunnen bieden in tijden van rouw heb ik in 2020/2021 de scholing tot rouwclown (ontmoetingskunstenaar) gevolgd bij InSpel. Een rouwclown is vooral ‘mens’ onder de mensen. Als rouwclown leer je in zuiver contact te gaan met de ander en ruimte te scheppen voor de aanwezige emoties - ook als die diep weggestopt zijn. Dat werkt bevrijdend. Op die manier helpt een rouwclown anderen om hun rouw vorm te geven op een manier die bij hen past. Zowel tijdens het sterfproces als bij het afscheid, rond de uitvaart en daarna.
Met muziek en spel kun je als rouwclown de stervende helpen om de tijd die er nog te leven is, te vieren. Of kun je tijdens de uitvaart het afscheid helpen vormgeven met muziek, een act, spel en - als het klopt - soms ook humor. Daarnaast kan een rouwclown met een afscheidsritueel helpen om alsnog goed afscheid te nemen van een dierbare als dat door omstandigheden eerder niet kon.
Lees hier meer over mijn werk als rouwclown.
Alle rechten voorbehouden | clown Klats